Pivovar Liptovär nadväzuje na tradíciu pôvodných remeselných pivovarov na Liptove. Prvé práva na varenie piva sa začali udeľovať začiatkom 13. storočia. Vrchný sládok bol v pivovare vždy tvorca zlatého moku a každá várka piva sa varila s dôrazom na kvalitu výsledného produktu.
V súčasnosti varenie prebieha klasickou technológiou pri použití tradičných surovín: sladu, miestnej vody, chmeľu a kvasníc. Naša produkcia predstavuje len nepasterizované a nefiltrované pivo, ktoré nadchne svojou príjemnou horkosťou.
Naše pivo
Naše pivá sú vyrábané z pitnej vody z Demänovej, zo sladu plzenského typu a tiež špeciálnych sladov, z chmeľu a pivovarských kvasiniek, technológiou jednofázového kvasenia, kedy prebiehajú procesy kvasenia a zrenia v cylindrokónickom tanku. Nakoľko sa jedná o pivo nefiltrované a nepasterizované, nájdete v ňom typickú kvasničnú chuť a vôňu.
Svätlý Mikuláš 12% – ležiak – single malt
Svätlý Mikuláš je predstaviteľom kategórie „lager“. Je to nápoj vyrábaný z vody, jedine zo sladu plzenského typu, chmeľu a pivovarských kvasiniek pre spodné kvasenie. Pivo kvasí pi 12°C, je plnej chuti so strednou intenzitou horkosti a pri takzvanom ležaní pri teplotách blízkych 0°C dochádza k väzbe oxidu uhličitého a k zaokrúhleniu chuťových vlastností charakteristických pre skupinu ležiakov. Nápoj má zlatožltú farbu a hustú penu, vôňu jemne sladovú, chmeľovú, zároveň ľahko citrusovú, trávovú. Plnosť chute je stredná, rezkosť stredná. Obsah alkoholu v pive je minimálne 4,6 % objemových.
Garbiar 12% – ale – single hop
Predstaviteľom vrchne kvaseného piva kategórie „ale“ je Garbiar 12%. Na jeho výrobu sa používajú 4 druhy sladu, iba jeden druh aromatického chmeľu a špeciálne kvasinky s teplotným optimom okolo 20°C. Typickým chuťovým znakom je jemná vyvážená kyslosť. Je kombináciou kyseliny mliečnej a kyseliny octovej, produktov kvasenia špeciálnych kvasiniek. Nápoj má žltohnedú farbu a hustú penu, vôňu sladovú, menej chmeľovú. Plnosť chute je stredná, rezkosť stredná. Obsah alkoholu v pive je minimálne 4,6 % objemových.
APA Mikuláš 14% – american pale ale
Výrazne horké pivo patrí do kategórie India pale ale amerického typu. Pri výrobe tohto piva sa používajú 4 druhy sladu, špeciálny americký chmeľ a „americké“ kvasinky na vrchné kvasenie pri teplotách 24°C. Pre pivo je charakteristická intenzívna, ale nie nepríjemná horkosť, kvetinová až citrusová aróma a trávová chuť. Plnosť chute je vysoká, rezkosť stredná. Farba je žltohnedá až medená. Obsah alkoholu je minimálne 5,5% obj.
Tmavý Mikuláš 13% – ležiak
Na výrobu tohto ležiaka sa používajú okrem vody, kvasníc, chmeľu a plzenského sladu aj špeciálne druhy sladov. Jedinečné zloženie štyroch druhov sladov dodávajú pivu príjemnú karamelovú chuť a vôňu. Pivo má tmavú až čiernu farbu s jemnou hustou penou. Karamelový základ ľahko dominuje, chmeľ a kvasinky dotvárajú celkový vnem. Plnosť chute je vysoká, rezkosť stredná. Obsah alkoholu je minimálne 5,0 % objemových.
Biely Mikuláš 12% – Weiss/weizen bier – sezónna ponuka
Špeciálne vrchne kvasené pivo, v ktorom je jačmenný slad majoritne nahradený sladom pšeničným. Prevláda sladová zložka pretože pivo je nízko nachmelené. Špeciálne kvasinky typické pre tento druh piva produkujú metabolity, ktoré môžeme prirovnať k chuti banánov, vanilkovým tónom či klinčekom. Dominantné postavenie pšenice a charakter kvasníc evokujú na jazyku kyslé dozvuky. Nápoj má slamovú farbu a hustú penu. Plnosť chute je stredná, rezkosť vyššia. Obsah alkoholu v pive je minimálne 4,6 % objemových.
Reštaurácia
Všetky jedlá ponúkané v našom jedálnom lístku sú pripravované z čerstvých surovín v súlade s najnovšími gastronomickými trendmi a pri ich príprave staviame na jednoduchosti a maximálnom zladení chutí. Omáčky sú redukované zo šľahačkovej smotany, dobrého alkoholu a silných nesolených vývarov. Prílohy jedál sú prispôsobené chuti hlavného produktu.
Tak ako je naše pivo varené z demänovskej vody, aj pri výbere používaných produktov a ingrediencií kladieme dôraz na ich dodávkach miestnymi dodávateľmi a výrobcami z Liptova a neďalekého okolia, ako sú najmä miestne salaše, kvalitní a overení mäsiari, či pestovatelia zeleniny a ovocia.
V nami podávaných jedlách sú samozrejme použité aj produkty z vlastnej pivovarníckej výroby ako sú jačmenný slad, chmeľ i samotné pivo z našej produkcie.
Pre tím našich zamestnancov nie je varenie len prácou, ale súčasne aj poslaním, a preto do nami pripravovaných jedálpridávame aj zázračnú ingredienciu, ktorou je veľký kus lásky a kus svojho srdca.